pátek 31. května 2013

Trable s blížícím se létem

Na mysli mám sluneční vyrážku, neboli solární dermatitidu. Určitě se s ní některé z vás setkaly a musíte mi dát za pravdu, že to opravdu není vůbec nic příjemného. Nehledě na to, že to vypadá dosti nevzhledně.

Mě se vyrážka objevuje skoro každé léto, pokud ho trávím u moře a to především v oblasti dekoltu a paží. Je to opravdu velice nepříjemné, protože tahle potvora svědí a svědí, takže bych si to vždy nejradši celé rozškrábala, což samozřejmě nemůžu. Minulý rok jsme byli s přítelem na dovolené v Bulharsku a i když jsem se mazala vysokým faktorem, stejně mě tahle mrcha postihla. Je to ale i tím, že jsem podcenila přípravu před dovolenou. Proto bych ráda poradila těm, které touto nepříjemnou záležitostí taky trpí a snad pro některé z vás, budou tyhle rady přínosem.

1. Před nástupem léta, alespoň měsíc dopředu začněte užívat vitamíny na podporu zhnědnutí a prevenci proti sluneční alergii. Jako příklad uvedu Bioderma  photoderm oral, které můžu doporučit. Navíc si kupte rozpustné calcium a dělejte si nápoj 2x denně, ráno a večer. Je totiž dokázáno, že vyrážka se umí projevovat především u lidí, kterým chybí v těle vápník.

2. Nikdy nepoužívejte levné opalovací krémy z DM drogerie atd. Kupujte si vždy přípravky, které jsou bez parfemace a nejlépe určené na tento problém. Nejlepší je Daylong ( ten už mi ale tolik nepůsobí, jelikož ho používám víc let) , Pizbuin, který si letos budu kupovat já, Eucerin, Ladival, Bioderma. Všechny tyhle opalovací přípravky stojí od 300-600,-Kč, takže sice nic levného, ale mě to za to opravdu stojí.
Také si kupte kvalitní mléko po opalování, které zase neobsahuje žádný parfém. Skvělé jsou například i chladivé gely obsahující aloe vera.

3. Pokud jste u moře, snažte se vždy po koupání v moři osprchovat sladkou vodou. Pokožka náchylná na sluneční vyrážku + sůl působí jako magnet.

4. Pokud jdete do městě a ještě praží sluníčko, nebo se jen tak projít, rozhodně nepoužívejte parfém na kůži, to je opravdu velké zlo!! Ne jen, že se vám vyskytne vyrážka, ale taky může parfém na kůži způsobit pigmentové skvrny.

5. Pokud se vám ale i přes všechno vyrážka objeví, je důležité se na dovolenou zásobovat krémy s kortikoidy a také antihistaminikami. Mast například Locoid, nebo Diprosone, ale také je výborná mast Bepanthen, nebo zinková mast. Já ale nejraději používám gely s aloe vera a nebo taky Panthenol ve spreji. S těch atnihistaminik, je fajn Dithiaden, xyzal, Cetiritin, Claritine, Zyrtec, některé jsou na předpis, ale myslím, že tady z uvedených jen Dithiaden, ale ten používat zejména na noc, protože může způsobovat ospalost.

7. Když už se vám tedy vyrážka objeví, je dobré se pár dnů vyhýbat sluníčku, aby se vám to ještě nezhoršilo. Je to sice smutné trávit na dovolené místo u bazény a u moře čas na hotelu, ale holt to jinak nejde. Ale pokud se stejně sluníčka nechcete vzdát alespoň si zahalte místa s pupínky ručníkem nebo šátkem.


Já musela díky vyrážce zůstat 3 dny na pokoji, když jsme byli s přítelem na dovolené a opravdu to nebylo nic příjemného :( Proto soucítím se všema, které tímto taky trpí a snad Vám alespoň trošku tenhle článek pomůže.

1 komentář:

  1. našťastie taký problém nemám, ale určite ani ja nepodceňujem slnko :D tento rok ideme k moru a už teraz sa zásobujem krémami na opaľovanie a tak :D :D
    -----------
    Larys ~ little-pengu.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat

Děkuji Všem za komentáře mířené k tématu a to ať už negativní tak pozitivní :)